Opskrift på ovnstegt flæskesteg med sprøde svær hver gang
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 1 timet20 minuttermin
Hviletid 25 minuttermin
Samlet tid 1 timet55 minuttermin
Antal 8personer
Ingredienser
1stkflæskesteg, ca. 1,8 kg
4stklaurbærblade
10stkpeberkorn
1kvist frisk timian
3stknelliker
1lkogende vand, eller til det dækker sværene
1stkløg
1spsksalt, groft kokkesalt eller flagesalt
Sådan gør du
Forvarm ovnen til 200 grader alm. ovn.
Bring vandet i kog i en gryde.
Forbered flæskestegen. Sørg for at alle svær er skåret helt igennem, dog uden at skære ned i selve kødet.
Placer flæskestegen i et ildfast fad med sværsiden ned. Kom kogende vand ved til det dækker sværene. Kom peberkorn, nelliker samt laurbærblade ved.
Stil nu stegen i ovnen i 20 minutter.
Når der er gået 20 minutter, tages stegen ud og vendes med sværsiden op. Gnid nu godt med groft salt, eller flagesalt ned imellem sværene. Skær løget i kvarte og kom det i vandet sammen med timian.
Kom stegen i ovnen igen og tilbered den i ca. 50 minutter, eller til kernetemperaturen nærmer sig 58 grader. Derefter skrues der op for varmen til 230 grader, og stegningen fortsættes til sværen er helt sprød.- Når jeg tilbereder flæskesteg, så plejer jeg at sigte efter en kernetemperatur på 62-63 grader når den skal ud af ovnen. Temperaturen stiger en smule, når stegen står og trækker efterfølgende. Det vigtigste er selvfølgelig at sværen bliver sprød, men det er også vigtigt at stegen ikke bliver tør og kedelig, så det er en balancegang imellem de 2 ting. Så husk at stegetiden er vejledende. Hold altid øje med kernetemperatuen.
Når sværen er sprød og kernetemperaturen er nået, tages stegen ud og stilles utildækket på et skærebræt. Her skal stegen stå og trække i ca. 25 minutter inden den skæres ud og serveres.