Som I nok allerede har fundet ud af elsker vi at bage vores eget brød herhjemme. Vi elsker duften og smagen af lækkert hjemmebagt brød om morgenen, og så har vi helt styr på hvad der er i de brød vi selv bager. Her fået I opskriften på et lækkert koldhævet brød lavet med øl, surdej og ølandshvede. Det er lækkert og mørkt, og har en skøn dyb smag fra maltmelet og en lækker sprød skorpe.
Ingredienser – 1 brød:
2 dl koldt vand
2 dl mørk øl
10g gær
1 dl surdej
15g salt
10g maltmel
200g hvedemel
200g ølandshvedemel
Fremgangsmåde:
- Bland mørk øl og vand sammen i en skål, og opløs gæren heri.
- Tilsæt surdej og salt, og bland godt.
- Tilsæt melet, og rør dejen på røremaskinen på lav hastighed.
- Når dejen er samlet, skrues op på høj hastighed og dejen æltes til den slipper skålen (ca. 15-20 min).
- Herefter stilles dejen tildækket i køleskabet og hæver ca. 8 timer eller til næste morgen.
- Dejen stilles ud på køkkenbordet i skålen, og ovnen tændes på 250 grader. Sæt en bagesten (alternativt en bageplade) midt i ovnen, og en bradepande i bunden af ovnen.
- Når ovnen er godt varm, foldes dejen til et brød med to metalspatler, læg herefter brødet på en bagespade, dejen skal være meget blød.
- Drys bagestenen med mel og placer forsigtigt brødet herpå. Hæld en kop koldt vand i bradepanden i bunden, og luk hurtigt lågen for at udnytte dampen.
- Bag brødet i ca. 30-40 min. Skru evt. ovnen ned på 220 grader når halvdelen af tiden er gået hvis du synes brødet har fået nok farve.
- Tag brødet ud og bank det under bunden, hvis det lyder hult er det færdigt.
- Lad brødet køle af på en rist inden du skærer af det.
Velbekomme!