Indhold

Hvad er Mortensaften? og hvad skal man spise?

Indhold

Hvad er Mortensaften egentlig? Hvorfor holder man Mortensaften og hvad skal man egentlig spise på denne aften? Læs med her og lær mere om den traditionsrige aften og få opskrifter på alle retterne der skal på bordet.

Mortensaften med and og rødkål
Andesteg lavet på grill med sprød rødkålssalat.
Foto: Tina W Møller, Madformadelskere.dk

Hvad er Mortensaften?

Mortensaften er aftenen inden Mortensdag. På dagen mindes vi Martin af Tours og hans begravelse, som fandt sted i år 397 på denne dag.

Mange danskere kender måske ikke historien bag dagen og Mortensaften, men mange af os holder stadig traditionen i live og markerer denne dag.

I dele af Tyskland, Danmark og skåne, er traditionen at spise gåsesteg på Mortensaften. Her i Danmark er gåsen de fleste steder skiftet ud med and i dag. Flere andre steder i Europa, for eksempel steder i Tyskland og i den nordlige del af Belgien, markeres dagen også med festligheder og fakkeloptog.

Hvorfor hedder det Mortensaften?

Dagen og aftenen inden, altså Mortensaften, er faktisk opkaldt efter en der hedder Martin. Martin af Tours for at være eksakt. Det lyder godt nok helt skørt, men der følger faktisk en god forklaring.

Her i Danmark er Morten en fordanskning af navnet Martin, og vi kender ham her i norden som Morten Bisp eller Sankt Morten.

Hvornår er det Mortensaften?

Mortensaften falder altid dagen inden Mortensdag. Mortensdag er den 11. november, og derfor er Mortensaften altid den 10. November.

I år er Mortensaften: Tirsdag den 10. November 2020

Hvorfor spiser man and Mortensaften?

En af de mest kendte legender om Martin af Tours eller Morten Bisp handler om dengang han skulle indsættes som biskop. Legenden siger at han, af ren ydmyghed, gemte sig i en gåsesti da han skulle indsættes.

Gæssene skræppede dog op, og det betød at det var et rigtig dårligt skjulested Martin havde valgt sig.

Gæssene afslørede ham, og derfor ville Martin at vi hvert år skulle straffe gæssene ved at spise gåsesteg på Mortensaften.

I løbet af årene er gæs dog de fleste steder i landet skiftet ud med and på denne dag. Nok fordi ænder er mindre og passer bedre til en familie, og så er de også generelt billigere og nemmere at få fat i.

Traditionel Mortensaftens mad

Her i Danmark er traditionen at vi spiser and Mortensaften. Gerne sammen med alt det traditionelle tilbehør som brunede kartofler, rødkål og selvfølgelig sovs.

Her får du en samling af vores bedste opskrifter, så du kan lave en lækker Mortensaftens menu for din familie i år.

And

Hvis du laver mad til en hel familie, så er det perfekt at tilberede hele ænder. Det kan du enten gøre i ovnen eller på grillen. Vi foretrækker grillen, det giver en fantastisk smag på skindet og saftigt kød.

Hvis du kun tilbereder mad til få personer, så kan du vælge blot at lave andebryst eller måske andelår. Begge dele er meget nemt hvis du har en sous vide, og så er det nemt at undgå at kødet bliver tørt. Alternativt kan det steges i ovn, på pande eller på grill.

Andesteg i ovn
Opskrift på saftig hel and stegt i ovn – perfekt juleand eller and til Mortensaften
Se opskriften
Andesteg i ovn - Opskrift på andesteg til mortensaften eller jul - Stegt i ovn eller langtidsstegt
And på gasgrill opskrift
Langtidsstegt and på grill – Super mør og lækker andesteg til Mortensaften eller jul
Se opskriften
sådan laver du and på gasgrill
Andebryst sous vide opskrift
Mørt og perfekt rosa andebryst
Se opskriften
Andebryst sous vide - Opskrift på sous vide andebryst - Nem og perfekt rosa andebryst
Confiterede andelår sous vide opskrift
Se opskriften
Cinfiterede andelår sous vide - Opskrift på hjemmelavet confit de canard - Saftige og sprøde andelår

Brunede kartofler

Brunede kartofler er en fast del af menuen Mortensaften herhjemme. Vi laver som regel den ekstralækre version med fløde, fordi det bare smager fantastisk! Du kan også vælge vores opskrift på den traditionelle version med sukker og smør, eller hvis det er nødvendigt lave dem i ovnen.

Brunede kartofler med fløde
Sukkerbrune kartofler med en rund og afbalanceret smag
Se opskriften
opskrift på brunede kartofler med fløde
Brunede kartofler opskrift
Opskrift på små søde sukkerbrune kartofler til and eller flæskesteg
Se opskriften
Brunede kartofler - Nem opskrift på perfekte brune kartofler til jul eller mortensaften
Brunede kartofler i ovn opskrift
Opskrift på brunekartofler du kan lave i ovnen
Se opskriften
opskrift på brunede kartofler i ovn

Sovs

Sovs skal der til! En god andesteg giver en fantastisk andesovs, og her får du vores opskrift på hvordan du når helt i mål med saucen.

Andesovs opskrift
Den bedste brune andesauce til andestegen juleaften eller Mortensaften
Se opskriften
opskrift på andesovs

Rødkål

Rødkål er super lækkert til and, og derfor skal det også på bordet herhjemme den 10. november sammen med andestegen. Vi har både opskrifter på sous vide tilberedt rødkål, traditionelt hjemmelavet rødkål og en frisk og lækker rødkålssalat hvis du har lyst til at prøve det.

Hjemmelavet rødkål opskrift
Den bedste rødkål til jul eller Mortensaften med smag af kanel, nelliker og stjerneanis.
Se opskriften
opskrift på hjemmelavet rødkål til jul
Rødkål sous vide
Opskrift på sprød og smagfuld hjemmelavet rødkål til jul eller Mortensaften
Se opskriften
rødkål sous vide
Rødkålssalat med appelsin og honningristede valnødder opskrift
Lækker sprød salat med rødkål, appelsin, granatæblekerner og honning-valnødder. Perfekt tilbehør til and eller flæskesteg, og skøn salat til julemiddagen.
Se opskriften
opskrift på rødkålssalat med appelsin og granatæble

Desserten

Desserten må ikke mangle på en aften som denne. Traditionelt spises der i Skåne Skånsk æblekage, men herhjemme går vi med en gammeldags æblekage hvis det er muligt. Andre klassiske danske desserter vil også passe godt ind i menuen.

Gammeldags æblekage opskrift
Kage med æblegrød, æblekagerasp, makroner og flødeskum
Se opskriften
gammeldags æblekage serveret i glas
Fløderand opskrift
Klassisk dansk dessert pyntet med friske bær
Se opskriften
Fløderand med friske bær ovenpå på en hvid tallerken
Citronfromage opskrift
Klassisk mormor dessert med syrlig smag
Se opskriften
Citronfromage - Nem opskrift på klassisk dansk dessert i glas
Risalamande opskrift
Julens klassiske dessert
Se opskriften
Risalamande - Opskrift på hjemmelavet ris a la mande med kirsebærsovs

Hvad synes du om vores opskrifter?

Har du prøvet en af opskrifterne? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg