Populært:

Madformadelskere / Alle opskrifter / Hjemmelavet bacon

Hjemmelavet bacon


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Ahhh… Bacon er bare godt! Det bacon man køber i butikkerne er sådan set ok, men der er intet der slår hjemmelavet røget bacon. Det kræver selvfølgelig lidt at komme i gang, en røgeovn, rygesmuld og tid. Røgeovnen kan man erhverve sig forholdsvis billigt, jeg har set dem på tilbud i diverse butikker, eller hvis man i forvejen har en grill kan man sagtens bruge den som rygeovn og lave hjemmelavet bacon i den.

Rygesmuld, kan man som regel finde i jagt og fiskeributikker og så er det bare tiden vi mangler. Jeg plejer at ryge i weekenden, da det kan være nødvendigt at ryge det af flere omgange.

Den her opskrift er tilpasset til min egen røgeovn der er af mærket Borniak (reklamelink). Det er en forholdsvis dyr løsning, men det gør tingene lidt nemmere når man røger meget. Men som jeg skriver for oven, så kan man sagtens komme i gang med noget så simpelt som en kuglegrill. Der findes også masser af rigtig gode instruktioner til hvordan man kan bygge sin egen røgeovn på nettet.

hjemmelavet bacon
hjemmelavet bacon

Hjemmelavet bacon opskrift

Her er vores opskrift på hjemmerøget bacon! Prøv den, det kommer du ikke til at fortryde, det smager helt fantastisk!

hjemmelavet bacon - opskrift på hjemmerøget bacon
3.89 fra 9 stemmer

Hjemmerøget bacon opskrift

Når du først har prøvet at lave det selv, køber du det aldrig mere!
Udskriv Pin
Forb. tid 2 days
Tilb. tid 8 timer
Ret Brunch, Tilbehør
Køkken Amerikansk
Antal 2 kg

Ingredienser

  • 1 Ribbensteg – udbenet, 2 kg

Lagen:

  • 3 l vand
  • 250 g salt
  • 250 g nitritsalt, 0,6 % indhold af nitrit
  • 60 g sukker
  • 3 laurbærblade
  • 12 peberkorn
  • 2 spsk rosmarin el. timian, tørret

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienser til lagen og giv det et hurtigt opkog.
  • Køl lagen af i køleskabet til den er helt kold.
  • Skyl ribbenstegen i vand og kom den derefter i lagen og lad den ligge på køl i 24 timer.
  • Når stegen har ligget i lagen i et døgn, tages den op og skylles grundigt i koldt vand. Dup derefter stegen helt tør med køkkenrulle.
  • Nu skal stegen tørre et døgn i køleskabet uden at være tildækket.

Tid til røg!

  • Jeg plejer at røge bacon ved en temperatur på ca. 40 grader. Og efter som jeg godt kan lige en kraftig røgsmag, så røger jeg den som regel 7 – 9 timer når det er røget ved halv varme. 
    Hvis det skal koldrøges, skal temperaturen være under 25 grader og røgetiden forlænges til omkring 36 timer delt op i 12 timers røg og 12 timer på køl og så røg igen osv…
  • Når røgetiden er gået, så plejer at lade baconen trække et par dage på køl, får jeg vakuumpakker den og fryser den ned i portioner.

Hvad skal du huske til næste gang?



Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også: Spareribs på grillen og Pulled pork på grillen

Saltning

Med eller unde nitrit? Ja, det er faktisk et godt spørgsmål, og det er helt op til en selv. Det giver en fin lyserød farve, men det er ikke grunden til at jeg bruger det når jeg salter. Det er simpelthen et spørgsmål om at jeg gerne vil undgå uønskede bakterier.

Er hjemmelavet bacon bedre?

Det korte svar er ja! Meget bedre faktisk! Vi elsker at lave vores bacon selv. Det er billigere end at købe bacon af god kvalitet og så smager det 1000 gange bedre. Derudover er det nemmere selv at styre smagen, og lave den lige som man bedst kan lide den.

Hvordan skal baconen spises?

Spis din hjemmelavede bacon på en dejlig æggekage, eller som tilbehør til morgenmaden. Baconen smager også dejligt i gryderetter, eller stegt som tilbehør til leverpostejen på frokostbordet.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 29. maj 2015 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

6 kommentarer til “Hjemmelavet bacon”

  1. Hej med jer
    I jeres opskrift på bacon skriver 250g Nitrit salt…..’

    Jeg vil anbefale jer at få det ændret med det samme. Den opskrift er farlig 🙂
    Se nedenfor: Eu´s Database for tilsætningsstoffer siger følgende

    I alt 60 mg/kg. Altså 0.06 gram!!

    Til Wiltshirebacon og -skinke samt lignende produkter dog i alt 150 mg/kg.
    Til spegeskinker og lignende produkter dog
    i alt 150 mg/kg.

    Svar
    • Hej Jens 🙂

      Vi har tilføjet en note i opskriften. det er selvfølgelig vigtigt at der står 0,6 % indhold af nitrit. Hvis vi laver en beregning på saltlagen ender vi ud med et produkt der holder sig under grænseværdien. Tak fordi du var opmærksom 🙂

      Med venlig hilsen
      Tina og Rasmus

      Svar
  2. Hejsa..

    først, tak for en fin artikel… dejligt at finde nogle der deler erfaring med vores dejlige ovn. Laver selv en del på den. Baconet den skøn til. Skal prøve jeres opskrift, kører selv med 1.8% tørsaltning i vaakum over en 10-12 dage…

    Har dog udfordringer med langtids rygning som du nævner her. Ryger jeg mere end 3-4 timer i borniakken, får jeg sur røg..

    Interessant at i kan ryge i så mang timer på den. Det kan jeg find i en hjemmelavet ovn, med lidt røg smuld. Men på borniakken, der er der simpelthen en meget tættere røg.

    Er det noget i oplever? Gælder for mig, både ved varm og kold rygning, og uanset hvordan jeg sætter spild..

    Svar
    • Hej Jesper 🙂

      Selv tak! Jeg har også de sidste gange tørsaltet med noget nær de 1,8 % som du selv gør, også med et super godt resultat. Det med den sure røg har noget med træk ovnen at gøre, eller mangel på samme.
      På min røggenerator er der også et luftspjæld der kan åbnes, så fuldt åbent på røggeneratoren, og fuldt åbent på det spjæld i skorstenen. Hvis det stadig driller, så kan du evt. købe noget flexrør og “forlænge” skorstenen, så der kommer mere træk i ovnen. Og når der skal koldrøges, så skal selve ovnen så højt op den kan komme i forhold til røggeneratoren (røg vil gerne op) og her skal du også åbne askeskuffen et par centimeter, så der kan komme ekstra træk i ovnen. Det virker for mig 🙂 Du må da gerne lige melde tilbage om det gør en forskel næste gang du skal have gang i røgen.

      Med venlig hilsen og glædelig jul

      Rasmus

      Svar
  3. Hej Rasmus

    Tak for din opskrift og beskrivelse 🙂

    Jeg skal for første gang røge et slag og en ribbensteg til bacon og har ingen erfaring med at røge. Men jeg er lidt i tvivl mht. formuleringen

    “Jeg plejer at røge bacon ved en temperatur på ca. 40 grader. Og efter som jeg godt kan lige en kraftig røgsmag, så røger jeg den som regel 7 – 9 timer når det er røget ved halv varme.”

    Du skriver at du røger den 7-9 timer, når det er røget ved halv varme, Keg forstår at du røger i 7-9 timer, men hvordan skal jeg forstå at du skriver “når det er røget ved halv varme”?

    Svar
    • Hej Henrik.

      Når man røger arbejder man med 3 forskellige røgmetoder.

      Koldrøgning der normalt ligger i området 15-22 grader.
      Halvvarm røgning der ligger i området 30-50 grader.
      Varmrøgning der ligger imellem 50-90 grader.

      Så når jeg skiver halv varm, så er det temperaturen i røgkammeret jeg snakker om. 🙂
      Det skal jeg også med det samme få skrevet ind i opskriften, så der ikke kan være tvivl.
      Jeg har prøvet at lave bacon både ved koldrøg og halvvarm, og jeg synes faktisk jeg får det bedste resultat ved en temperatur der ligger på omkring de 40 grader.
      Jeg håber det giver mening.

      Med venlig hilsen og held og lykke med røgningen.

      Rasmus – Madformadelskere

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.