Populært:

Bearnaise sauce

5

/5

15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

15 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Luftig og cremet hjemmelavet bearnaise sauce. Der er ikke noget bedre end en lækker bøf med sprøde fritter og så den bedste bearnaise sauce til. En god bearnaise giver lige det sidste til et lækkert måltid, og det er faktisk slet ikke så svært som de fleste tror. Hvis du har lyst til at lave den perfekte bearnaise, så læs med her og få vores opskrift.

hjemmelavet bearnaise sauce i gryde

Saucernes konge

Jeg er vild med sauce, lige fra brun sovs, til den legendariske hjemmelavede sauce bearnaise. En god sauce er det der binder hele måltidet sammen, så i min verden kan den ikke undværes.

Der er mange der ikke “Tør” kaste sig ud i at lave hjemmelavet bearnaise sauce, men man skal nu ikke være så bange. Jeg har selv prøvet at stå med en skilt sauce lige før spisetid, og det er mega irriterende!! Men op på hesten igen! og så bare start forfra.

Alternativ, så kan man jo have en købe bearnaise på køl, bare hvis det går galt. Men øvelse gør mester, og når man lige har lært at styre varmen og konsistensen, så er det slet ikke så slemt.

Hvordan laver man hjemmelavet bearnaise sauce?

Som jeg har skrevet, så er det faktisk slet ikke så slemt, der er dog 2 ting der er meget vigtige.

  • Varmen. Lav varme! Og når der skal smør i, slukkes der for blusset eller gryden fjernes helt fra blusset.
  • Pisk Pisk pisk! Når du begynder at piske smør i, så må du ikke stoppe med at piske før smørret er pisket i.

Man starter med at klare en pakke smør, smelt det i en gryde, lad det stå et par minutter hæld forsigtigt det klare fedtstof over i en lille kande eller lignende. Derefter forberedes grundlaget for saucen, nemlig essensen. Vin samt vineddike kommes i en gryde sammen med hakket estragon, skalotteløg samt friskkværnet peber.
Essensen koges ned til halvdelen, den køles lidt af inden man går videre. Man kan vælge at si essensen, det plejer jeg dog ikke at gøre.

Gryden med essensen placeres på et blus ved laveste varme, æggeblommerne tilsættes, og nu skal der piskes! Pisk blandingen til den skifter fra af være skummende til cremet og der kan laves spor i den med piskeriset. Nu er det tid til at piske det klarede smør i, sluk for blusset, eller fjern gryden helt fra varmen.

Tilsæt nu smørret en smule ad gangen imens der piskes, man må ikke stoppe med at piske før alt smørret er tilsat og optaget i saucen. Kom det sidste estragon i, og smag til med yderligere salt og peber. Hvis saucen er for tyk, kan den fortyndes med en spsk. koldt vand. Bearnaise saucen kommes i en lille skål og serveres med det samme. Lad den ikke stå i gryden, men kom den over i en anden skål eller gryde, så du ikke risikerer den skiller.

Bearnaise sauce opskrift

Her kommer vores opskrift på den bedste hjemmelavede bearnaise sauce. Masser af smag, lækker og cremet konsistens. Den passer rigtig godt en lækker grillet steak med hjemmelavede sprøde fritter. Jeg håber du har fået mod på at prøve kræfter med bearnaise saucen.

hjemmelavet bearnaise sauce i gryde
5 fra 1 stemme

Bearnaise sauce opskrift

Opskriften påperfekt hjemmelavet sauce bearnaise. Luftig og cremet med masser smag af estragon.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 15 minutter
Ret sauce, Tilbehør
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 466 kcal

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 1 skalotteløg, hakket meget fint
  • ½ dl hvidvinseddike
  • ½ dl hvidvin, tør
  • Peber, efter smag
  • 4 æggeblommer, Fra m/l æg
  • 3 spsk frisk estragon, hakket fint
  • ½ tsk salt, eller efter smag

Sådan gør du

  • Smørret smeltes ved lave varme i en gryde. Lad det stå et par minutter inden det klarede smør som ligger øverst, hældes forsigtigt over i en anden beholder, lad vallen blive tilbage i gryden, den skal du ikke bruge.

Forberedelse af essens:

  • Hvidvin, hvidvinseddike, halvdelen af saltet, peber samt skalotteløg og 2 spsk. hakket estragon kommes i en gryde og bringes i kog ved lav varme. Reducer det til halvdelen af væsken er tilbage. Tag gryden af blusset og lad det køle af til det er lunkent. Nu kan man vælge at si sin essens, jeg plejer faktisk bare at piske bearnaisen med det hele i. Jeg kan godt lide de små syrlige pop man får fra løgene. Men hvis man er til en helt glat sauce, så sier man den bare.

Tilberedning af sauce:

  • Stil gryden på blusset igen med essensen i, og kom de 4 æggeblommer i. Tænd for lav varme. Pisk nu massen til den bliver skummende.
  • Når konsistensen ændrer sig fra at være skummende til at være cremet, og man kan trække spor i det med piskeriset, er det klar til at man kan begynde at piske det klarede smør i. Sluk for varmen på blusset.
  • Nu kan man vælge at beholde gryden på det slukkede blus, eller tage den af og have den stående på en bordskåner. Under hele processen skal der piskes uden stop.
  • Kom en smule af det klarede smør i imens der stadig piskes, tilsæt smørret lidt af gangen i en tynd stråle til saucen er blevet cremet og tyk. Husk at du ikke må stoppe med at piske.
  • Kom den sidste spsk. estragon i og bland det sammen, smag til med yderlige salt og peber om nødvendigt. Det er også nu konsistensen kan justeres med en smule koldt vand hvis den er for tyk. Bearnaise skal selv kunne løbe af skeen, ikke have den samme konsistens som mayonnaise.
  • Kom saucen over i en lille skål inden servering. Drys med ekstra frisk estragon.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1portionKalorier: 466kcalKulhydrater: 1gProtein: 1gFedt: 51gMættet fedt: 32gKolesterol: 145mgNatrium: 497mgKalium: 47mgSukker: 1gA-vitamin: 1608IUC-vitamin: 1mgCalcium: 24mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.