Populært:

Tzatziki

5

/5

10 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

10 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der findes ikke noget som en god tzatziki. Det er skønt tilbehør til alt græsk mad, lam, kartofler og en masse andet. Derudover så er det virkelig nemt at lave, og her får du vores opskrift på den bedste tzatziki.

to skåle med hjemmelavet tzatziki med græske fladbrød

Den bedste dip til græsk mad og lam

Tzatziki med masser af smag. Jeg elsker det! Som tilbehør til en grillet lammekølle, en god bøf, eller lidt smag til en bagt kartoffel. Faktisk er det egentlig ikke særlig tit vi spiser det, og det er jo egentlig for dårligt når det nu smager så godt.

Faktisk er jeg ikke særlig vild med surmælksprodukter, jeg ved godt at det er pjat, men det sidder i kroppen som en slags fobi tror jeg. Men lige præcis tzatziki spiser jeg altså med stor fornøjelse, så helt galt kan det jo ikke være.

Vi varierer valget af krydderurter lidt efter hvad det er den skal bruges til, grundopskriften er den samme, men de forskellige krydderurter giver en dejlig variation der passer godt til forskellige retter.

Til den traditionelle version bruger vi ofte dild, men vi kan også rigtig godt lide at bruge persille, og på den måde gøre den en smule dansk.

græsk tzatziki med oliven og græske pitabrød

Ingrediensnoter

Græsk yoghurt – Vi bruger normalt den med 10% fedt, det synes vi giver den bedste konsistens.

Agurk – Agurk skal der selvfølgelig til! Start med at fjerne kernerne, da de indeholder virkelig meget væske.

Hvidløg – Der skal hvidløg i synes vi. Vi presser det eller river det helt fint på et fint rivejern.

Dild – Dild giver en super god og frisk smag til dippen. Du kan også prøve med andre slags krydderurter.

Hvordan laver man græsk tzatziki?

Det er heldigvis virkelig nemt at lave tzatziki selv, så det behøver du endelig ikke købe færdigt fra supermarkedet.

Det du gør, er at fjerne kernerne inde i agurken og derefter rive den på rivejernet, og herefter presse vandet ud af det revne agurk.

Den revne agurk blandes med fintrevet hvidløg, græsk yoghurt, olivenolie, hakket dild, citronsaft, salt og peber, og så er den faktisk klar til servering. Den har godt af at stå og trække lidt på køl, men den kan også sagtens spises med det samme.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

græsk tzatziki, fladbrød og oliven

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man tzatziki?

Når du har lavet den klar, skal den stå i køleskabet ind til den skal serveres. Den har faktisk rigtig godt af at stå og trække et par timer, men den kan også sagtens spises med det samme.

Kan jeg bruge andre krydderurter?

Ja, du kan for eksempel skifte dild ud med persille eller måske koriander. Prøv dig frem.

Andre græske retter du måske vil synes om

skåle med tzatziki samt fladbrød

Tips og tricks til opskriften

  • Lav den i god tid, gerne nogle timer eller dagen før den skal spises.
  • Varier opskriften og tilsæt krydderurter der passer til den ret den skal spises til. Vi er glade for persille eller mynte.
  • Prøv at lave den med 1 tsk. spidskommen, det er også super lækkert.

Serveringsforslag

  • Vi spiser det ofte som tilbehør til grillmad – det kan for eksempel være grillet kylling eller svinekød eller som lidt lækker dip til en bagt kartoffel. Den kan nemt laves i forvejen, og bliver kun bedre af at stå og trække lidt i køleskabet.
  • Tzatziki er faktisk bedst på 2. dagen som så meget andet.
  • Det er også meget lækkert at spise sammen med et godt stykke brød eller flute. Prøv den med vores opskrift på nemme sprøde flutes eller Græske fladbrød, de er også altid et hit til en grillaften på terrassen. Tzatziki minder mig altid om sol og sommer, og det er nok også derfor vi oftest spiser det om sommeren, men den holder altså hele året rundt.

Græsk mad er for os sommermad

Tzatziki er en græsk dip, som egner sig godt som tilbehør til de fleste græske retter. Det er især lækkert til fladbrød, græske frikadeller, en græsk bøf eller lammekød. Prøv også vores opskrift på Fetacreme som alternativ.
hjemmelavet tzatziki
græsk tzatziki i små skåle med fladbrød

opskrift på hjemmelavet tzatziki

Her er vores bud på en nem og lækker græsk tzatzik. Vi spiser den til mange forskellige retter, og du kan variere krydderurterne alt efter hvilken ret du vil spise den til.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang I skal have græsk mad eller i smider noget lækkert lam eller andet kød på grillen.

to skåle med hjemmelavet tzatziki med græske fladbrød
5 fra 2 stemmer

Tzatziki

Opskrift på Tzatziki
Den græske sauce/yoghurtdip med agurk, dild og hvidløg. Den er lækker til de fleste græske retter, lam, grillet kød og meget andet. Skift eventuelt dild ud med andre krydderurter hvis du vil det.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 0 minutter
Samlet tid 10 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Græsk
Antal 4 personer
Kalorier 130 kcal

Ingredienser

  • 3,5 dl græsk yoghurt
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 agurk
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • ¼ dl frisk dild, eller anden krydderurt
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Start med at flække agurken på langs og fjern kernerne med en ske.
    1 agurk
  • Riv dernæst agurken på det grove rivejern og pres vandet ud – brug enten et rent klæde eller pres agurken i en si.
  • Rør derefter yoghurt, det revne agurk, hvidløg, olivenolie, citronsaft og den valgte krydderurt grundigt sammen. Hvis du ikke er til krydderurter, er 1 tsk stødt spidskommen også rigtig lækkert.
    3,5 dl græsk yoghurt, 2 fed hvidløg, 2 spsk olivenolie, 1 spsk citronsaft, ¼ dl frisk dild
  • Smag til med salt og peber og sæt den på køl et par timer, så den kan trække lidt smag.
    Salt, Peber

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 130kcalKulhydrater: 6gProtein: 10gFedt: 8gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 5gTransfedt: 0.01gKolesterol: 4mgNatrium: 37mgKalium: 281mgFibre: 1gSukker: 4gA-vitamin: 540IUC-vitamin: 10mgCalcium: 124mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 18. april 2017 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.