Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Boller / Koldhævede boller med surdej og maltmel

Koldhævede boller med surdej og maltmel

5

/5

8 timer 50 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

8 timer 50 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Der er ikke noget bedre end duftten at nybagt brød om morgenen. Med disse lækre morgenstykker kan du med garanti imponere familien, og helt uden stress og jag om morgenen. Du skal nemlig lave dejen aftenen før, og lade den hæve koldt i køleskabet natten over. Opskriften er på koldhævede boller med surdej, men hvis du ikke har en surdej stående, kan du sagtens udelade den og i stedet tilføje dobbelt mængde gær.

Koldhævede boller med surdej og maltmel i kurv klar til morgenbordet

Sprøde og seje boller med god smag

Vi elsker at bage vores eget brød og boller, og morgenbrød og morgenstykker er ingen undtagelse. Ofte laver vi koldhævede boller med havregryn, fordi de bare er virkelig nemme, mættende og mega gode.

Men nogen gange er det godt med lidt variation og adspredelse, og her kommer disse skønne surdejsboller ind i billedet. De er også koldhævede og nemme at lave, altså de perfekte morgenboller til en børnefamilie.

Hvordan laver man koldhævede boller med surdej?

De her boller er supernemme at lave. Især hvis du har en røremaskine til at ælte dejen på. Så går det let som en leg.

Til bollerne skal du bruge:

  • Vand
  • Lidt gær, kan undlades hvis din surdej er meget aktiv. Hvis du ikke har surdej kan du bruge dobbelt mængde gær.
  • Surdej
  • Salt
  • Maltmel (reklamelink), giver en fantastisk smag.
  • Grahamsmel
  • Hvedemel

Dejen laves ved at opløse gæren i vand, tilsætte surdej, salt, maltmel og til sidste melet. Så æltes dejen godt på røremaskinen indtil den slipper skålen. Det tager cirka 15 minutter. Herefter hæver dejen i køleskabet til morgenen efter.

Om morgenen varmes ovn og en bageplade op. Stil også en bradepande i bunden af ovnen til at hælde vand i, så du kan lave damp i ovnen. Hvis du altså ikke har sådan en sej ovn med indbygget dampfunktion. Bag bollerne med damp ved 250 grader i cirka 15 minutter.

Overskåret bolle med surdej og maltmel

Koldhævede boller med surdej og maltmel opskrift

Her får du vores bedste opskrift på lækre saftige og sprøde morgenstykker med surdej og maltmel. De er nemme og smager skønt. Rør dejen sammen om aftenen, og lad den hæve i køleskabet natten over, så er du klar til at bage boller næste morgen inden familien vågner.

Koldhævede boller med surdej og maltmel i kurv klar til morgenbordet
5 fra 1 stemme

Koldhævede boller med maltmel og surdej

Lækre og saftige morgenboller med masser af smag
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 8 timer
Samlet tid 8 timer 50 minutter
Ret Bagværk, Boller, Frokost, Morgenmad
Køkken Dansk
Antal 6 boller
Kalorier 266 kcal

Ingredienser

  • 4 dl koldt vand
  • 5 g gær, kan udelades hvis din surdej er meget aktiv
  • 1 dl surdej
  • 10 g salt
  • 10-15 g maltmel (reklamelink), (reklamelink)
  • 200 g grahamsmel
  • 200 g hvedemel

Sådan gør du

  • Dejen laves aftenen før du vil bage bollerne. Start med at opløse gæren i vandet. Tilsæt herefter surdej og salt, og rør det hele godt sammen. Tilsæt melet og rør dejen på røremaskinen på lav hastighed. Når dejen er samlet, skruer du op for røremaskinen og ælter dejen på høj hastighed i ca. 15 min., eller indtil dejen slipper skålen.
  • Hæld dejen over i en oliesmurt skål, og lad den hæve i køleskabet til næste morgen. Når du står op tænder du ovnen på 250 grader. Sæt også en bageplade ind i ovnen, samt en dyb bradepande ind i bunden af ovnen. Herefter skærer du bollerne ud eller former dem alt efter hvordan du vil have de skal se ud. Jeg laver forsigtigt en lang pølse af dejen og skærer den ud i 6-8 dele, og ligger stykkerne på bagepapir. De behøver ikke være pæne og ensartede.
  • Lad bollerne efterhæve ved stuetemperatur mens ovnen varmer op. Når ovnen er varm trækkes bollerne på bagepapiret over på den varme bageplade, der hældes en kop vand i bradepanden i bunden af ovnen for at skabe damp, og ovnlågen lukkes hurtigt herefter.
  • Bag bollerne i ca. 15 min. eller til de føles hule når du banker dem under bunden. Spis bollerne sammen med din familie og nyd smagen af hjemmebag.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1bolleKalorier: 266kcalKulhydrater: 56gProtein: 9gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 651mgKalium: 36mgFibre: 6gSukker: 1gCalcium: 7mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også disse andre skønne opskrifter på koldhævede boller:

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 13. februar 2016 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.