Populært:

Vaniljekranse med mandler

5

/5

2 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Vi er så småt ved at kaste os over julebagningen herhjemme. En af de første ting vi altid bager er disse skønne vaniljekranse med mandler. De er bare indbegrebet af jul hjemme hos os. Læs med her og få vores opskrift på verdens bedste vaniljekranse.

vaniljekranse med mandler og julebånd

Julesmåkager når det er bedst

De her vaniljekranse med mandler kan julen ikke være foruden, de både dufter og smager helt fantastisk af skøn vanilje.

Opskriften kommer fra min mor, og er en af dem jeg kan huske at have spist helt fra jeg var lille. Vores børn har da også fået smag for de lækre julesmåkager, og især Johannes elsker de søde sager.

Vaniljekranse er sådan en klassiker, som man bare ikke kan undvære, og det er selvfølgelig en af de julesmåkager vi bager hvert år.

I år har jeg brugt en sprøjtepose med stjernetyl til at trykke dejen igennem og lave det fine stjernemønster, men har du en kødhakker med en stjerneform til, så er det altså det nemmeste.

Sprøjteposen fungerer dog også fint til denne dej. Hvis du vil lave dem med sprøjtepose, så vent med at sætte dejen på køl til du har formet vaniljekransene, og sæt så hele pladen med de ubagte vaniljekranse i køleskabet inden de skal bages. På den måde vil smørret blive fast, og du undgår at vaniljekransene flyder for meget ud i ovnen.

Vi vil jo gerne have en fin og skarp form på vores vaniljekranse, men uanset hvordan de ser ud, så smager de jo forrygende.

vaniljekranse med mandler med rødt julebånd

Ingrediensnoter

Vanilje – Vanilje er jo nok den vigtigste ingrediens. Brug rigtige vaniljestænger hvis du har muligheden for det. Alternativt kan du vælge vaniljepasta.

Smør – Jeg bruger rigtig smør til vaniljekranse. Her er brugt usaltet Lurpak.

Mandler – Jeg synes der skal mandler i vaniljekranse. Det hører sig altså til. Læs vores guide til at smutte mandler her.

Kartoffelmel – En blanding af hvedemel og kartoffelmel giver lækre sprøde vaniljekranse.

Hvordan laver man vaniljekranse med mandler?

Det er slet ikke svært at lave vaniljekranse selv.

Først skal du smutte mandlerne. Det synes jeg er nemmest at gøre ved at komme dem i en kop med kogende vand, og lade dem stå 5 minutter. Herefter kan skallen nemt smuttes af.

De smuttede mandler hakkes og blandes så med sukker og korn fra vaniljestængerne.

Hvedemel og kartoffelmel blandes sammen og smørret smuldres i melet. Så hældes sukker/mandelblandingen op i melet, og dejen samles hurtigt med et æg. Dejen må ikke æltes men skal bare lige samles.

Så stilles dejen koldt i nogle timer inden den køres igennem en kødhakker med stjerneform, og der formes vaniljekranse.

Vaniljekransene bages 7-10 minutter i ovnen og køles ned på en bagerist inden de kommes i kagedåser.

Hvis du oplever at dine vaniljekranse flyder ud under bagningen, kan du med fordel sætte pladen med vaniljekranse i køleskabet i minimum en halv time inden de kommes i ovnen. Når smørret er helt koldt, flyder de ikke så meget ud.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

glas med vaniljekranse med rødt bånd

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge andet end vaniljestænger?

Du kan godt erstatte vaniljestænger med vaniljepasta. Her skal du bruge cirka 1 tsk. pr vaniljestang.

Kan jeg laver vaniljekranse med sprøjtepose?

Ja det kan du sagtens. Brug en kraftig sprøjtepose med en stjernetyl i, og lad være med at komme dejen på køl inden den skal formes. Så bliver den nemlig for fast. Sæt i stedet de ubagte vaniljekranse på køl inden de skal bages, så smørret kan blive fast og vaniljekransene ikke flyder ud under bagningen.

Hvordan opbevarer jeg de færdigbagte småkager?

Når småkagerne er bagt og kølet HELT ned, kan de pakkes i en tætsluttende kagedåse. På den måde kan de holde sig sprøde i flere måneder.

Andre julesmåkager du måske vil synes om

Vaniljekranse med mandler og julebånd

Opskrift på de bedste vaniljekranse

Her er min mors opskrift på de bedste vaniljekranse. De smager af jul og gode minder, præcis som julesmåkager skal. Det er en af de første julesmåkager vi bager herhjemme hvert år.

Vi håber du får lyst til at gå i køkkenet og julebage med familien, og vaniljekranse et altid et hit hos både voksne og børn. Du kan sagtens gå i gang i godt tid, for de kan holde dig i flere måneder. Så længe holder de dog aldrig herhjemme.

vaniljekranse med mandler og julebånd
5 fra 3 stemmer

Vaniljekranse med mandler

Opskrift på vaniljekranse med mandler
Sprøde og smagfulde klassiske julesmåkager. Vaniljekranse et altid et must herhjemme når vi julebager. De er nemme at lave, og både børn og voksne elsker dem. Denne opskrift på vaniljekranse stammer fra min mor.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Køleskab 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 80 stk
Kalorier 37 kcal

Ingredienser

  • 50 g mandler
  • 2 vaniljestænger
  • 175 g smør
  • 175 g hvedemel
  • 60 g kartoffelmel
  • 125 g sukker
  • 1 æg

Sådan gør du

  • Start med at smutte mandlerne og hak dem fint.
    50 g mandler
  • Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud, som blandes sammen med sukker og hakkede mandler.
    2 vaniljestænger, 125 g sukker
  • Smøret smuldres nu i melet, inden sukkerblandingen med mandler tilsættes sammen med et æg.
    175 g smør, 175 g hvedemel, 1 æg, 60 g kartoffelmel
  • Det hele æltes let sammen og stilles koldt et par timer eller gerne til næste dag. Når dejen er kold, køres den igennem en kødhakker med stjerneform på, skæres ud i passende stykker og formes til kranse.
  • Du kan også forme vaniljekranse i sprøjtepose med en stjernetyl. Hvis du vil sprøjte dem ud i hånden, så kan du undlade at komme dejen på køl, men bare sprøjte dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt herefter pladen på køl en halv times tid, for at undgå at vaniljekransene flyder ud under bagningen.
  • Vanillekransene bages ved 200 grader i 7-10 min. Lad dem køle af og opbevar dem i en kagedåse.

Noter

Ingredienser

Brug gerne rigtig smør når du bager småkager, det smager altså bare bedst.

Opbevaring og holdbarhed

Når småkagerne er bagt og kølet helt ned, skal de opbevares i kagedåser. Læg eventuelt at stykke bagepapir over kagedåsen inden du sætter låget på, så den slutter helt tæt.
Sæt kagedåsen i viktualierummet eller et andet mørk og lidt køligt sted. De skal endelig ikke i køleskabet! Når småkagerne opbevares på den rigtige måde, kan de holde sig lækre i flere måender.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1stkKalorier: 37kcalKulhydrater: 4gProtein: 1gFedt: 2gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 7mgNatrium: 17mgKalium: 16mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 58IUC-vitamin: 1mgCalcium: 3mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 25. december 2015 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

2 kommentarer til “Vaniljekranse med mandler”

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.