Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Boller / Varme hveder

Varme hveder


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Varme hveder eller hvedeknopper er en form for krydderbolle med kardemomme i. Traditionen tro spiser vi dem aftenen før Store Bededag. Mange supermarkeder sælger masser af hvedeknopper op til denne dag, men du kan faktisk bage de allerbedste selv. Her får du opskriften på hvordan du bager de bedste hvedeknopper.

varme hveder i fad med overskåret ristet hvedeknop med smør

Traditionen med varme hveder

Hjemme hos os har det altid været tradition at vi spiser varme hveder eller hvedeknopper som de også hedder, aftenen før Store Bededag. Det skal vi selvfølgelig også have i år.

Hveder minder jo egentlig utroligt meget om almindelige krydderboller, men præcis på denne dag smager de bare bedre. Det er fordi vi forbinder denne aftenen med hygge med familien, så forventningen og traditionen gør oplevelsen endnu bedre.

Selvom traditionen er at vi spiser varme hveder aftenen før Store Bededag, ryger der gerne hveder ned hele ugen op til og også nogle dage efter. Vi synes nemlig de smager dejligt, og bager gerne en ordentlig portion. De kan også sagtens fryses ned hvis du ikke kan spise hele portionen på en gang.

fad med hjemmebagte varme hveder

Ingrediensnoter

Kardemomme – Her må du altså ikke skære ned. Det er kardemommen der er helt karakteristisk for hvedeknopper, så det er altså en vigtig ingrediens for at smagen bliver lige i skabet.

Smør – Smørret gør at du får saftige og lækre hveder, det er derfor også en rigtig vigtig del. Du kan bruge helt almindeligt usaltet smør til dine hveder. Hvis du bruger saltet smør, så skær lidt ned på saltet i opskriften.

Gær – Vi bruger frisk gær, men tørgær kan også bruges. Hvis du bruger tørgær skal du bruge 1 brev på ca. 12 gram til denne opskrift, det svarer til 50 gram frisk gær.

Hvordan laver man hjemmebagte varme hveder?

Har du en røremaskine, så er det ingen sag at bage dine egne hvedeknopper. Det er ikke sværere end at bage boller. Fremgangsmåden er ret simpel, og minder om en traditionel gærdej til andre boller. Gær skal røres ud i lun mælk og tilsættes smeltet smør, salt, sukker og kardemomme. Herefter skal melet røres i.

Det skal være du skal bruge lidt mere eller mindre end angivet i opskriften her. Det kommer meget an på hvilken meltype og kvalitet du bruger. Her skal du se og mærke på dejen.

Nu skal dejen æltes godt, inden den skal hæve 1 time. Herefter formes bollerne, og placeres i en bradepande med høje kanter. Så skal de hæve under damp i ovnen. Dampen laves med kogende vand i et fad i bunden. Herefter bages hvedeknopperne, og når de er kølet af, kan de ristes og spises med masser af koldt smør.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

varme hveder ristes og spises med smør

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor spiser vi varme hveder?

Hvederne blev oprindeligt lavet af bagerne og solgt dagen før Store Bededag, fordi bagerne havde lukket dagen efter. På den måde kunne man på Store Bededag riste hvederne, og stadig få lækkert brød. Idag rister vi dem stadig, traditionen har bare ændret sig til at vi nu spiser dem dagen før Store Bededag.

Hvornår og hvilken dato spiser vi varme hveder?

Det er forskelligt fra år til år, på hvilken dato man skal spise varme hveder efter traditionen. Det er altid dagen før store bededag. Det vil sige at i år, i 2023, skal man spise varme hveder torsdag den 4. maj.

Kan man fryse hvedeknopper?

Ja det kan du sagtens. Hvis du har bagt en stor portion, og ikke får dem spist, så kom den i fryseposer og læg dem i fryseren.

Hvordan opvarmer jeg varme hveder?

Du kan varme dine hvedeknopper i ovnen, i airfryeren eller på brødristeren. Vi kan bedst lige at gøre det på brødristeren, da det giver den toastede smag og de lidt brune striber, der får kardemommesmagen ekstra frem.

Uanset om du vælger den ene eller den anden metode, er det en god ide at skære hvedeknopperne over inden opvarmning, da overfladen godt må være lækker og sprød fra ristningen.

Hvad er tilbehør til varme hveder?

Traditionelt spises varme hveder med koldt smør, og det er også sådan vi spiser dem herhjemme. Et godt stykke ost og en klat god marmelade, er også dejligt tilbehør til hvedeknopper hvis du vil have lidt mere smag i tilbehøret.

Andre opskrifter på boller du måske vil synes om

Fad med hjemmebagte hvedeknopper

Opskrift på hjemmebagte hvedeknopper

Herunder får du vores opskrift på lækre hvedeknopper. Når hvederne er bagt og kølet ned opbevares de en i plasticpose til de skal spises (de kan også sagtens fryses ned).

Når hvederne skal spises, skæres de over og ristes i ovnen eller på brødristeren, og spises herefter med et godt lag koldt smør eller dejlig rabarbermarmelade med æble.

Jeg håber du vil kaste dig ud i at lave hjemmebagte varme hveder, det smager altså bare super godt, og er faktisk nemt at bage. Hvis du slet ikke er til kardemomme, kan det altså godt udelades i opskriften.

varme hveder i fad med overskåret ristet hvedeknop med smør
5 fra 5 stemmer

Varme hveder

Opskrift på varme hveder
Hvedeknopper til at spise aftenen før store bededag. Det er en dansk tradition at vi spiser varme hveder, og du kan nemt lave dem hjemmebagte. De smager fantastisk, og familien vil med garanti sætte pris på lune hveder med koldt smør.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time 25 minutter
Samlet tid 2 timer
Ret Bagværk
Køkken Dansk
Antal 15 hvedeknopper
Kalorier 227 kcal

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl mælk
  • 125 g smør
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 600 g hvedemel

Sådan gør du

  • Lun mælken lidt i mikroovnen til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken. Smelt i mens smør i mikroovnen.
    50 g gær, 3 dl mælk, 125 g smør
  • Herefter tilsættes salt, sukker, kardemomme og smør til mælken og det hele røres sammen.
    1 tsk salt, 1 tsk sukker, 2 tsk kardemomme
  • Kom herefter et sammenpisket æg i, og rør det hele sammen på røremaskinen i mens melet tilsættes lidt af gangen. Når melet er rørt ind i dejen skrues hastigheden op, og dejen æltes i ca. 10 min. eller til den samler sig og slipper skålen.
    Herefter dækkes dejen med et viskestykke og stilles til hævning i 1 time.
    1 æg, 600 g hvedemel
  • Form 15 lige store boller, og stil dem tæt i en smurt bradepande med høj kant på cirka 25×35 centimeter. De skal ikke røre hinanden, men have ca. 1 cm i mellem dem. Sæt bradepanden ind i en kold ovn og, sæt et fad i bunden af ovnen, og tilsæt 0,5 liter kogende vand til fadet. Lad hvederne hæve i dampen i ovnen i ca. 25 minutter. Undgå at åbne ovnen i mens de hæver, så slipper dampen ud.
  • Efter 25 minutter tages bradepanden med hvederne og fadet med vand ud af ovnen. Tænd så ovnen på 200 grader (alm. ovn). Når ovnen er varm, skal hvederne ind, og bages ca. 15-20 minutter midt i ovnen til de er gyldne.
  • Køl hvederne af og spis dem ristede med smør.

Se video til opskriften


Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1hvedeknopKalorier: 227kcalKulhydrater: 33gProtein: 6gFedt: 8gMættet fedt: 5gKolesterol: 31mgNatrium: 229mgKalium: 96mgFibre: 1gSukker: 1gA-vitamin: 256IUC-vitamin: 1mgCalcium: 33mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 11. maj 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.